Søndre Aas Gård – et landbruk i Oslo!

Som en reise tilbake i tid!

Historien til Søndre Aas Gård går helt tilbake til middelalderen og uansett hvor du beveger deg blir du møtt av historie. Det er fantastisk å se at det er daglig gårdsdrift på det samme stedet som gjennom hundrevis av år.

Gården ligger på Holmlia i Oslo. Den oppsto da Ås ble delt i Søndre og Nordre Ås på 1700-tallet. Våningshuset på gården er fra 1860, og er oppført i sveitserstil. Gårdstunet er intakt, og Søndre Ås er en av svært få Akergårder som fortsatt ligger i et landbrukslandskap.

Søndre Aas gård miljøsenter er i dag et miljøsenter sted hvor også  ungdom lærer å ta del i gårdsdrift og bli kjent med dyrene som hører hjemme på en gård. Her kan du komme på drop-in leieridning på lørdager, besøke stabburskaféen, se på sauer, griser, høner, haner og masse planter. Helt gratis!

Under vårt besøk fikk vi anledning til å møte en gruppe ungdommer som jobbet i forbindelse med høstferieuken. De hjalp til med stell av frukttrær, høsting av sesongens siste frukt og grønnsaker, raking av løv og beskjæring av vekster. Vi besøkte også stabburskafeen som er delvis drevet gjennom ungdomsdeltakelse. Her arrangeres det også overnattinger og andre arrangementer året gjennom.

Da vi åpnet døren til kaféen ble vi møtt med lukten av nystekte vafler og stearinlys. Vi satt oss ned og fikk høre historier, blant annet om spøkelset Kåre som viser seg en sjelden gang på kveldstid. Kåre er heldigvis et fredelig spøkelse som hører til gården, en ufarlig sjel visstnok.Søndre Aas gård selger også vafler og kaffe i stabburskafeen på ettermiddager og i helgene. Noen ganger selger de også egg og grønnsaker. Ellers møtte vi hesten Per, en fredelig og vakker kar som så ut til å ta livet med ro. Vi ble inspirert av hesten Per. Søndre Aas gård har en stor variasjon av tilbud til barn og unge, det er gratis og det er åpent hver dag!  Ta deg en tur du også, det er som å være midt på landet enda du er midt i byen! Anbefales på det varmeste!