Ungdom lærer opp voksne i digitale plattformer

Ungdommens Hus i Harstad fikk ungdommene med på laget når de utviklet sin egen server på Discord. De avtalte et videochat-møte med ungdommene på Discorden, slik at de kunne gi ungdomsarbeiderne opplæring. På den måten fikk de samtidig bli med på utviklingen, bestemme hvilke kategorier som måtte være med og hvilke regler som skal gjelde.

Tekst: Hanne Johnsen Handå, Ungdommens Hus i Harstad.

Digital ungdomsklubb

Forrige uke startet vi arbeidet med å lage digital ungdomsklubb i samarbeid med Radio Harstad. Vi hadde sett at andre ungdomsklubber har tatt i bruk Discord og spurte ungdommene i Eventfabrikken om deres erfaringer med det, og spurte samtidig om de hadde forslag til andre alternativer.

Etter et par dager tok vi også inn ungdommer som aldri har brukt Discord, for at de også skulle se hvordan det fungerte. Hele prosessen var veldig fin, og de samme ungdommene er med som moderatorer på kanalen.

Vi lanserte Discorden på fredag og sendte ut pressemelding slik at vi fikk medieomtale.

Flere kanaler

Ellers vil vi fortsette å bruke de andre kanalene våre (Facebook, Instagram, Snapchat og Youtube) og har en del ideer til hvordan vi kan bruke det fremover. Vi har også opprettet en Drawpile-server som vi skal ha noe av kunst-aktiviteten på. Radio Harstad er også en samarbeidspartner og en plattform vi vil benytte enda mer i tiden fremover. Så mulig vi forsøker oss på litt podcast for eksempel. Til nå har vi blant annet kategori for kreativitet med musikk, film, foto, kunst, matlaging, memes, cosplay, podcast og tekst. Vi har selvfølgelig også rom for gaming, og kanaler for generell prat og fjas.

Vi har også en presentasjon-kanal, hvor man kan presentere seg selv.

Tanken er at vi ansatte skal arrangere aktiviteter i Discord om mulig, samtidig som vi oppfordrer ungdom til å arrangere egne eventer og til at de bruker plattformen fritt, som en sosial arena. Discord er helt nytt for oss. Og jeg ser nå at det kanskje er i overkant åpent. Vi ønsker nok å ha større kontroll på hvem som er hvem i fremtiden. Vi har allerede opplevd litt uskyldig småtrolling/spam og vi vil gjerne sikre oss at det ikke skjer mer alvorlige tilfeller av slikt i fremtiden.

Det er dumt at man på Discord kan være helt anonym og lage falske profiler for eksempel. Vi er vant med et veldig fint, varmt og trygt miljø på Ungdommens Hus og Radio Harstad, og vi vil gjerne ha det like fint og trygt på nett, samtidig som vi skal nå ut til mange nye.

Fallgruver

Å være tilgjengelig på nett er en fin ting nå, men det er jo absolutt ikke en optimal erstatning for en fysisk møteplass. Selv om det er litt skummelt, så velger vi å tenke positivt og håper dette ikke kun blir et fint tilskudd til vårt arbeid nå, men også når vi er tilbake til normalen. Å ha en digital møteplass vil være supert i for eksempel sommerferien. Nå gjelder det bare å bli helt sikker på at det skal være trygt.

02.04.2020