Dette er en ny kategori for større prosjekt/satsninger som fremmer inkludering og felleskap.
Det er særskilte krav og føringer for søknadskategorien «store prosjekt» som du leser under. Utover dette gjelder våre overordnede retningslinjer for Ungdom og Fritids Fond, så les disse nøye.
Hva er søknadsfrist?
1. november.
Søknadskategoriens formål
At flere barn og unge bruker fritidsklubbene.
Hva kan dere søke om?
«Store prosjekter» en søknadskategori for prosjekt med vekt på inkludering og felleskap. Dere kan søke om inntil 200.000,- .
Dere står fritt til å velge hvordan dere innretter prosjektet, men søknader som har god plan for å jobbe med inkludering og felleskap vil bli prioritert. Det som er nytt med denne kategorien er at fritidsklubbene kan søke inntil 10 % til ressurser dere trenger for å realisere satsningen/prosjektet. Se mer info om honorar lenger ned i teksten.
Hvordan vil søknadene bli vurdert?
Søknadene vil bli vurdert etter plan for inkludering, ungdomsdeltakelse og langsiktige ringvirkninger for lokalmiljøet/fritidsklubben. I tillegg blir søknadene vurdert etter innovasjon/utvikling. Vi vektlegger en god prosjektplan som viser gode medvirkningsprosesser med barn og unge. I prosjektplanen bør det presenteres hvilke grep dere planlegger for å inkludere flere barn og unge, hvordan dere skal evaluere dette og hvordan dere eventuelt vil videreføre prosjektet.
Hva vektlegger vi rundt innovasjon/utvikling?
Her vil vi se på om søknaden har et element av utvikling i seg, at det tilfører tilbudet/ ungdommene noe nytt. Med andre ord – at dere tenker nytt innenfor deres eget tilbud for å styrke eller utvikle tilbudet. I søknaden bør dere vise til konkrete utviklingsmål eller noen visjoner om hva dette tilfører klubben. Dere må beskrive hvordan dette skiller seg fra vanlig drift/ vanlige arrangementer og aktiviteter som del av det faste årshjulet.
Vi vil prioritere søknader som:
- har en målsetning om å få flere barn og unge på klubben
- har en god plan for å jobbe med inkludering og felleskap (tiltak/effekt)
- fremmer deltakelse og inkludering av underrepresenterte grupper
- inviterer ungdom til dialog for å undersøke barrierer for deltakelse på fritidsklubben
- viser at man har tenkt nytt (utvikling/innovasjon)
- har en langsiktig plan for å skape mer aktivitet over tid (langsiktig effekt)
Søknadsbehandling
Søknadene vil bli vurdert av et eget fordelingsutvalg i løpet av november. I fordelingsutvalget sitter ungdommene fra Ungdom og Fritids sentralstyre. Klubbene vil få svar senest 4 uker etter søknadsfrist 01.november. Fordelingsutvalget vil kunne gjøre skjønnsmessige vurderinger og har mulighet til å avkorte midler i en søknad.
Støtten vil gå til de søknadene som treffer kriteriene best mulig, med særlig vekt på tiltak som gjør klubbene mer tilgjengelig og relevant for flere barn og unge. Ungdom og Fritid oppfordrer klubbene til å reflektere rundt hvordan dere kan bruke prosjektet til å fremme inkludering og felleskap. Vi vil følge opp disse prosjektene tettere, for å lære mer av effekten av de ulike inkluderingstiltakene.
Honorar (særskilte føringer for «store prosjekt»)
Det som er nytt med denne kategorien er at fritidsklubbene kan søke inntil 10 % til ressurser dere trenger for å realisere satsningen/prosjektet.
I større prosjekter der gjennomføringsevne og kvalitet på prosjektet er avhengig av lønnsressurser, utover det som bør forventes at kommunene selv stiller med, kan det søkes om inntil 10 % av totalbeløpet dere søker fra oss til prosjektleder/ prosjektmedarbeidere. Midlene kan ikke brukes til å lønne ansatte i ordinære driftsoppgaver, men kun til ekstraordinære behov for å utvikle og gjennomføre innovasjonsprosjekter med mål og evne til å videreføres innenfor ordinær drift etter endt prosjektperiode.