ÅRETS FRITIDSKLUBB/ UNGDOMSHUS – UoFs pris 2020

Hele Norges samfunnsstruktur ble snudd på hodet i 2020, og fra første sekund arbeidet flere fritidsklubber og ungdomshus på spreng for at barn og unge ikke skulle bli frarøvet de gode fritidstilbudene de fortjener! Vi har sett så mange eksempler på fritidsklubber som gir alt for ungdommen, og nå skal dere få møte de finalistene som har utmerket seg på en helt enestående måte gjennom hele annerledesåret 2020.

FINALISTER – Årets fritidsklubb/ungdomshus:

  • Ungdomskulturhuset Plan B
    Lillehammer kommune, Innlandet
  • Radio Harstad
    Harstad kommune, Troms og Finnmark
  • Bell Ungdomsklubb
    Ulstein kommune, Møre og Romsdal

Merk:
Alt videoinnhold på siden er laget av UoFs medlemmer. Videorettighetene tilhører dermed medlemmene selv.

PRESENTASJON AV FINALISTENE:

Ungdomskulturhuset Plan B
Lillehammer kommune, InnlandetPresentasjon: 

Ungdomskulturhuset Plan B er en fritidsklubb i sentrum av Lillehammer, et samlingspunkt for ungdom i alderen 13-18 år.  Plan B fyller 30 år som ungdomshus i 2021.  

Huset er åpent fast 3 dager i uken, i tillegg til å kjøre prosjekter, ha lørdagsåpent hver måned, UKM, og ferietilbud i skoleferiene. Alle aktiviteter er helt gratis, og klubbstyret bestemmer mye av aktivitetene – for tiden har vi stor satsing på blant annet medvirkning, e-sportklubb, og gaming, i tillegg til matlaging og flere spennende prosjekter som starter i 2021.  

2020 har vært et rart år, men klubben har allikevel hatt høy aktivitet selv med Corona-utfordringer, blant annet digital klubb på Discord, konkurranser online, aktiviteter utendørs, leksehjelp, og 8 ukers ferietilbud i sommer.  

Ungdomskulturhuset Plan B har hatt en stor utvikling de siste 4 årene. De har økt besøkstallet kraftig, pusset opp store deler av huset og fått et mye mer relevant og interessant tilbud for ungdommene. I 2019 opplevde de ny rekord med 12.000 registrerte besøk på klubben. De jobber strategisk med mange samarbeidspartnere og er blitt en fast del av det lokale kulturlivet som arena for Dølajazz, Amandusfestivalen, og Litteraturfestivalen. 

Ungdomskulturhuset Plan B


Radio Harstad
Harstad kommune, Troms og FinnmarkPresentasjon:

Radio Harstad ble opprettet i 1985 som en ungdomsstyrt radio, hvor ungdom skulle ha den sentrale rollen i driften av organisasjonen og radiosendingene. Dette ble en kjempesuksess, og den dag i dag har de rundt 100 aktive medlemmer. Radio Harstad har en daglig leder og redaktør og en interesseforening som passer på at ungdommen ikke bruker mer penger enn de har, og hjelper de på veien til å bli mer selvstendig, ansvarsfull og reflektert. 

Radio Harstad er en plass for alle. Det er et imøtekommende, inkluderende og åpent miljø, hvor ungdommene behandler hverandre med respekt, og aksept. Det spiller ikke noe rolle hvor flink en er bak spakene eller mikrofonen, inkludert, hjulpet, og støttet blir man uansett. Radio Harstad gir ungdommer en mulighet til å føle på ansvar og eierskap. Det er ungdommen som må gjøre det som skal gjøres, likeså det er radiosendinger, arrangering av diverse arrangement, rydding og systematisering eller bestilling av nytt utstyr. Det har visst seg flere eksempler av ungdom som går ut av dørene fra Radio Harstad, som et mer reflektert, ansvarsfullt, omsorgsfullt og rettferdig ungt menneske enn da de kom inn dørene for første gang.  

Radio Harstad har flere tilbud tilpasset den enkelte. Ut over radiosendinger tilbys det muligheter for DJ-entusiaster og de som ønsker å drive med podcast. Radio Harstad har også et juniortilbud, hvor barn og unge i alderen 9-14 år, hvor de får være med å produsere radio.

Radio Harstad


Bell ungdomsklubb
Ulstein kommune, Møre og RomsdalPresentasjon: 

I Ulstein kommune får barn og ungdom påverke og utvikle seg. Bell Ungdomsklubb er ein MOT-klubb, og eit lågterskel tilbod ope to kveldar og ein ettermiddag i vekaKlubben ligger i sentrum og er ypparleg for ungdommar som vil ha ein plass å henge. Bell har eit mål om å være ein lav terskel og inkluderande ungdomsklubb. De har aktivitetar og arrangement som ulike workshopar og temakveldar, og har klubbkveldar for både yngre frå 6.klasse, og for eldre ungdom opp til 18 år. Bells visjon er å vere ein stad for og i lag med ungdom. I samarbeid med ungdommar er Bell med å arrangere UKM, open hall, ung debattarena og middag/leksetilbod.  

Bell ungdomsklubb er ein viktig del av førebygging av utanforskap i kommuna. Klubben er ein MOT-klubb så MOT verdiane blir praktisert her, samtidig så vi har ein junior klubb for 6.- og 7.klassingar som vi kallar «MOT-klubb»Vanlegvis har ungdomsklubben ope to kveldar per veke. Annakvar tysdag er tilbodet «MOT-klubb» for 6.- 7.klassingar. Dei andre kveldane for ungdom frå 8.klasse18 år. Før korona hadde vi i snitt 60 ungdommar på besøk kvar opningskveld. Då vi måtte ha stengt satsa vi digitalt via Discord-server «Ung i Ulstein». I haust har de hatt digitalt tilbod p.ga av smittevern. Bell Ungdomsklubb i samarbeid med frivillig sentralen og biblioteket i kommunen et prosjekt som heter «Ung Arena Ulstein» Det starta med eit ønske om å utvide våre tilbod, også utanfor sjølve «huset vårt» som de har søkt om støtte til fra Gjensidigestiftelsen.

 

Bell Ungdomsklubb


Vi ønsker alle de tre finalistene LYKKE TIL
❤️ På torsdag 12.11.2020 annonserer vi prisvinneren, og vi tar en samtale med vinnerne i de ulike priskategoriene under webinaret «Fredagsklubben» som er en del av landskonferanseprogrammet.

11.11.20