70 år med fritisklubb

– Alle barn bør ha
tilgang til en fritidsklubb

Jonis Josef

 
– Jeg husker veldig godt følelsen av å være på dansegulvet og flørte med Marie i parallellklassen, forteller Jonis Josef (31).

Over to generasjoner av nordmenn har i 70 år hatt tilhørighet til en fritidsklubb i sin ungdomstid. Tusenvis av mennesker har opplevd en meningsfull fritid utenfor skolen og hjemmet. For Jonis Josef var årene på fritidsklubben en viktig del av oppveksten.

– Jeg vokste opp på Gulset i Skien, og gikk på ungdomsskolen der. Med det samme vi begynte i åttende klasse, kunne vi også begynne å gå på fritidsklubben, sier Jonis og forteller at han snek seg inn allerede året før.

Den første tiden på klubben

– Jeg husker at jeg sjarmerte de som bare rakkeren. Jeg fikk egentlig ikke lov til å være der, men jeg sneik meg inn. Det var veldig kult, og jeg tenkte 'Wow, jeg stikker inn i KLUBBEN, jeg sniker meg inn der det skjer'. Det føltes veldig eksklusivt da.

Jonis Josef

– Fritidsklubben var nydelig, men Gulset var også et nydelig sted å vokse opp, og det var så mye som skjedde rundt fritidsklubben.

Anne Elise Dagsvik Nijland

– Fritidsklubb for meg er et sted jeg kan være sosial med andre, gjøre lekser etc. og en plass som er trygg å være på.

Anne Marie Lund

– Fritidsklubben betydde trygghet, tilhørighet og glede.

Base var åpen hver onsdag og hver fredag. Klubben hadde biljard, PlayStation, diskotek og DJ-kurs. Dette var stedet for å møte venner, for å ha tilgang på PC med internett og for å danse med jenter.

– Moren min og venninnen hennes trodde vi var på diskotek. De trodde vi var på byen, og det var sånn at vi måtte snike oss til basement.

– Jeg danset med jenter for første gang der inne, og det var der jeg lærte å spille biljard. Jeg husker veldig godt følelsen av å være på det dansegulvet og det å flørte med Marie i parallellklassen, forteller Jonis.

En bauta for lokalmiljøet

Jonis beskriver Base som en bauta for lokalmiljøet, med en meningsfull fritid i et trygt miljø, hvor vennskap bygges og ansvarlig voksne holder oppsyn, helt uten foreldre og lærere til stede.

– I voksen alder så tenker jeg tilbake på det at jeg hadde gleden av å møte Chris White. Det var han som drev klubben. Han var en veldig fin fyr. En god mann for både Gulset og for ungdommen, som jeg i ettertid har takket for tiden han brukte på oss, forteller Jonis.

Den perfekte fritidsklubb

Det er dette som kjennetegner fritidsklubbene og de som er ansatt der. Voksne som jobber for at ungdom skal ha det bra og som er opptatt av at barna skal ha gode alternativer på fritiden sin.

– Den perfekte fritidsklubben har ildsjeler som bryr seg om barn. Som ser barn. Den perfekte fritidsklubben har noen ekstra tilbud i ermet, som de kan benytte og distribuere til de som trenger det mest. Den perfekte fritidsklubben ser barn som sliter, og tilbyr dem alternativer. Den perfekte fritidsklubben stopper folk fra å vandre rare bakveier, poengterer Jonis.

Et godt tilbud alle har råd til

Det er mange veier ungdom kan ende opp med å ta. Det er en periode av livet hvor utforskertrangen og nysgjerrigheten på livet er stor. Fritidsaktiviteter og vennekretser har større betydning enn noen annen periode i livet. Derfor er det viktig med et godt tilbud til ungdom, som alle har råd til.

Jonis Josef

– Fritidsklubben føltes ut som første gangen jeg gjorde noe som var mitt. Det var ikke noe mamma og pappa kunne blande seg i. DDe visste jo ikke hva jeg drev med, og det føltes som om jeg bygde mitt eget lille liv for første gang.

Derfor bør fritidsklubbene lovfestes

Sikrer et gratis og åpent fritidstilbud for alle

Fritid med trygge og kompetente voksne

Aktiviteter i egnede lokaler

Like muligheter for ungdom i hele landet

Et sted hvor ungdom medvirker i å skape aktiviteter og arrangementer

Fritidsklubb for alle

Særlig viktig er det for familier som ikke har økonomi til å delta på aktiviteter som koster penger, eller om man bor trangt og ungdommene er avhengig av å være mye ute etter skoletid. Derfor er det så viktig å ikke bare beholde, men også øke antall kommunale fritidsklubber i Norge.

– Jeg mener at alle barn bør ha tilgang til en fritidsklubb, men noen bør ha mer tilgang til det enn andre, sier Josef.

Vi vil ha lovfesting av fritidsklubb i alle kommuner

Når vi i år feirer 70 år med fritidsklubb, er det til tross for at sektoren stadig trues med kutt og nedleggelser. For å sikre alle barn og unges rett til lek og fritid ønsker vi, sammen med Redd Barna, en lovfesting av klubb.

Hvorfor skal vi lovfeste fritidsklubb?

Fritidsklubbene har et stort potensial som ikke utnyttes nok. På grunn av underfinansiering og for lite kunnskap om verdien det utgjør for ungdommene, blir fritidsklubbene stadig nedprioritert. I Norge er det ikke lovpålagt å ha fritidsklubber, i motsetning til kulturskolene og bibliotekene. Ingen kommuner mottar tilskudd fra staten til klubbene, som selv må velge å prioritere dem. Dette gjør klubbene svært sårbare.

Nedleggelse, kutt og kommuner uten klubb

70 kommuner står i dag uten klubb, og kun annenhver ungdom i landet er fornøyd med tilgangen på møteplasser og tilholdssteder. I 2020 ble omtrent halvparten av våre medlemsklubber foreslått nedlagt eller kuttet.

Flere steder forringes tilbudet ved at klubbene selv må kutte i aktiviteter og ansatte, for å hindre nedleggelse. Nå er det nok. Ungdom er viktigere enn det.

Signer oppropet

Hjelp oss å gi klar beskjed til myndighetene. Signer oppropet sammen med oss i Ungdom og Fritid og Redd Barna.

Signer oppropet her »

 

Trine Ottosen

Styreleder i Ungdom og Fritid

– I ungdomstiden var klubben viktig for meg som et sted å henge med venner, og vi dro på turer og fikk hjelp til å spille i band. Nå som jeg jobber med klubb ser jeg hver dag hvilken forskjell vi gjør for enkelte ungdom, og for samhold, tilhørighet og positive aktiviteter.

Monica Larsson

Generalsekretær i Norsk kulturforum

– Det var en stor dag i mitt liv da jeg endelig begynte i 7. klasse og fikk begynne å gå på den lokale fritidsklubben. Gutter! Disco! Biljard! Brus! Venner! En ny verden åpnet seg. Etterhvert fikk jeg sitte i styret også, noe som lærte meg viktige ting om organisering, ansvar og medvirkning.

Monica Sydgard

Leder for Redd Barnas Norgesprogram

– Fritidsklubben for meg var er morsomt og spennende sted der alle kunne komme som de var. Vi dansa og hadde det gøy. Og det kosta ikke en krone. Og så sneik vi oss til nabofritidsklubben, fordi det var så mange søte jenter og gutter der å henge med.

Det beste med fritidsklubben er at alle kan få være med. Og at barn og unge skaper sine egne aktiviteter. Alt for mange kommuner mangler en fritidsklubb. Retten til en fritidsklubb for alle barn må lovfestes!

Andre Ruud

Generalsekretær i Ungdom og Fritid

– Fritidsklubben var første stedet jeg opplevde å bli tatt på ordentlig på alvor som ung. Her var man interessert i hva jeg var opptatt av og ønsket å drive med, og jeg fikk tillitt og ansvar. Ungdomsarbeiderne så mine ressurser og rekrutterte meg inn i klubbstyret.

Fritidsklubben var den eneste arenaen som tok våre ungdomskulturelle utrykk på alvor, og ga oss rom til å utvikle våre interesser og talenter.

Julie Iselin, Fabian og Sol

– Fellesskap <3

Eskinder Roth

– Et fristed for barn og ungdom, med trygge voksne rundt der klubben blir en viktig del av «reisen om å finne seg selv» – Fellesskap <3

Arman Surizehi

– Fritidsklubb ga meg muligheten til å bli introdusert til nye ting. Som teater, revy, og et sted hvor jeg fikk mestringsfølelse. Gjennom fritidsklubb fant jeg også nytt nettverk og utviklet meg med flere. Samme med stå på vilje, førte dette til hvor jeg er idag.

Sahra Jaber

– Fritidsklubben var mitt fristed, et sted jeg kunne være sammen med venner og trygge voksene. Et sted jeg fikk utfolde meg og et sted jeg møtte på ungdomsarbeidere som satte dype spor i meg, som fikk meg til å innse at det var dette jeg ville jobbe med resten av livet, og det gjør jeg. Det er 15 år siden jeg begynte å henge på min lokale fritidsklubb. I dag, 15 år senere jobber jeg på det samme stedet og jeg elsker hver dag på jobb!

Karoline Amb

– Gjennom en årrekke på jobb i barnevernet, har jeg ved flere anledninger introdusert ungdommer til sin lokale fritidsklubb. For noen av dem har dette værestedet blitt helt avgjørende.

Grace Tabea Tenga

– I en verden hvor dyre fritidstilbud florerer, er de åpne og gratis dørene til ungdomsklubben en livslinje for mange. Å kunne møte de samme, trygge voksenpersonene over tid på den lokale ungdomsklubben og utvikle meg i dansen var en viktig del av min oppvekst på Furuset som jeg er evig takknemlig for. Å satse på ungdommen gjennom et mangfoldig og demokratiserende fritidstilbud er verdt hver eneste krone!

Johannes Frank Fuglehaug

– Klubben ble raskt mitt andre hjem. Ikke fordi det var kjipt i det hjemmet jeg allerede hadde, men fordi det var så spennende og utviklende å være der! Den jeg er i dag er i stor grad påvirket av klubben. Hvem jeg er i relasjon med andre, hvem vennene mine er, hvilke hobbyer jeg har, hvilken utdannelse jeg har tatt og hva jeg jobber med. Klubben har mange rom. Rom for å drive med det man har lyst til, rom for å feile, hjerterom hos de voksne lederne, rom for prøve selv, kjøkkenrom for å bare preike litt, arbeidsrom for en vanskelig samtale, ingen rom du ikke får komme inn i, og alltid rom for å være seg sjæl.

 

Signer oppropet

Hjelp oss å gi klar beskjed til myndighetene. Signer oppropet sammen med oss i Ungdom og Fritid og Redd Barna.

Signer oppropet her »

 

Emmeli Hedvald

– Fritidsklubb var stedet hvor jeg kunne være meg selv og få muligheter jeg ellers ikke ville fått.

Britt Aune

– Å jobbe i fritidsklubb er en eneste lang læringsprosess. Ingen dager er like. Det er 100 baller i lufta samtidig og glede og frustrasjon i sann forening......og masse lek og humor.

Raymond Stolpen

– Dette har vært en plass man kunne fått gjort det man har har lyst til.

Magnus Tveten

– Fritidsklubb har vært og er veldig viktig for meg fordi det var med på å forme meg som ung voksen. Jeg brukte ikke klubb så mye selv da jeg var ungdom, men jeg var så heldig å få jobb på Stovner Rockefabrikk i Groruddalen tidlig i arbeidslivet. Den erfaringen og kunnskapen jeg fikk i løpet av de mange årene jeg jobbet der har vært med på å forme store deler av mitt menneske- og samfunnssyn, og ikke minst hvordan jeg mener at barn og unge bør respekteres og ivaretas i samfunnet vårt. På akkurat det er fritidsklubbene best i klassen.

Julie Bakken

– Fritidsklubben har vært et sosialt møtepunkt for barn og unge. Det er en plass der alle er like velkomne, uansett hvilken bakgrunn man har.

Nicolas Salvesen

– I ungdomstiden var klubben viktig for meg som et sted å henge med venner, og vi dro på turer og fikk hjelp til å spille i band. Nå som jeg jobber med klubb ser jeg hver dag hvilken forskjell vi gjør for enkelte ungdom, og for samhold, tilhørighet og positive aktiviteter.

Robin Hasani

– Det var der jeg ble mer kjent med andre ungdommer i nærområdet, da jeg selv var ungdom. Fritidsklubb utfordret meg i sosiale settinger, prøvde å produsere musikk, hang med nye venner og jeg ble mer engasjert som person. Da min lokale fritidsklubb ble lagt ned, fant jeg en ungdomsorganisasjon å engasjere meg i. Jeg ble med i styre der, og var prosjektleder. Det har gitt meg kule opplevelser, som blant annet gjestebud hos kronprinsen, en uke telttur i Lofoten med andre ungdom, møtt mange artister, og prøvd aktiviteter jeg ellers aldri ville gjort.

 

Signer oppropet

Hjelp oss å gi klar beskjed til myndighetene. Signer oppropet sammen med oss i Ungdom og Fritid og Redd Barna.

Signer oppropet her »

 

Farhad Soufi

– Alt, det er stedet jeg oppdaget og videreutviklet potensiale mitt

Linn Hattvang

– Etter snart 20 som klubbansatt er jeg fortsatt like overbevist om hvor viktig fritidsklubber er for våre mange forskjellige ungdommer. Kunst, kultur, musikk, gaming, noen å prate med, vennskap, trygge voksne og et sted å “bare være” gjør vår arena helt unik. Jeg er en stolt ungdomsarbeider.

Tine Rakstad

– Fritidsklubben skal være et sted hvor det er godt å være ung. Det er en viktig arena for kreativitet og inspirasjon, hvor man kan møte andre unge og trygge voksne

Mathilde Therese Heder

– Fritidsklubb har betydd mye for meg siden jeg ikke var den beste på å få meg venner. Derfor var fritidsklubb en ting som jeg kunne være sosial via og jeg klarte og være en del av et samfunn og en gruppe for første gang og derfor vil jeg også at andre skal ta den sjansen av og kunne være sosial og bli del av et lite eller stort samfunn som det jeg ble.

Ivan Andreassen

– Legge til rette for medvirkning og en trygg og betydningsfull fritid for barn og unge. Det skal være rom for alle hos oss.

Mathias Sørum

– Jeg hadde aldri hatt den jobben jeg har i dag uten mulighetene Trosterud Fritidsklubb gav meg som ungdom i Oslo.

Åsta Sparr

– Jeg gikk på Stoppestedet ungdomsklubb på Lilleaker i fem år. Der møtte jeg hyggelige barn og voksne og fikk min første jobb med å lage mat og stå i kassa i kafeen.

 

Signer oppropet

Hjelp oss å gi klar beskjed til myndighetene. Signer oppropet sammen med oss i Ungdom og Fritid og Redd Barna.

Signer oppropet her »

 

Eireen Rirri

– Klubben var et fristed og et møtepunkt da jeg vokste opp. Et naturlig samlingspunkt og et sted som holdt oss fra å gå gatelangs

Frank Haugseth

– KåfjordMeta har vært en møteplass i Kåfjord kommune som har utlignet en av ungdommenes største utfordringer, som er sosiale møter på tvers av bygdene. Det er også flere som bor utenfor bygdene som har svært liten sosial omgang utenfor skoletid, som nå har fått et fritidstilbud hvor de kan opprettholde kontakten med vennene.hvor man kan møte andre unge og trygge voksne

Maren Andal Stenbakken

– Et sted hvor jeg kan få prøve nye ting og utvikle interesser. Bli kjent med nye mennesker.

Ida Aspelin

– Fritidsklubb var en trygg havn for meg, det ga meg muligheter, til aktiviteter og opplevelser jeg aldri ville vært foruten! Det ga meg min kjærlighet for dans og at jeg er den jeg er idag fordi jeg hadde min fritidsklubb!

Aljirami Mamuti

– Fritidsklubben har for alltid vært et andre hjem for meg og for sikkert ganske mange andre. Det var her jeg brukte mye av min tid og det var her vi fikk utviklet våre interesser og lidenskap. Det var her vi fikk gode venner, det var her vi alle følte oss hjemme og det var her vi ble hørt!

Abedin Dogani

– Mye. Flyttet til er nytt sted som 14 åring og hadde ingen venner. Det var et fint sted å henge med de fra skolen. Vise meg frem i diverse aktiviteter for å så «klikke» med de som hadde felles interesser

Iben Helene Veum-Skuggen

– Jeg har fått et bra sted å henge med vennene mine. Gode voksene som forstår seg, og viser engasjement i ungdommene sine. Har møtt mange nye ansikt via klubb og har satt veldig stor pris på at det er slikt i nærmiljøet.

Sami Alem

– Fritidsklubben har virkelig formet livet mitt til det bedre. Jeg jobber den dag idag med ungdom kun fordi jeg innså tidlig hvor viktig en god fritidsklubb er. Det er et viktig sted der ungdommer kan få veiledning og gode rollemodeller i en ung alder. Jeg var heldig og hadde noen gode og sterke voksne som var der for meg og mine venner. Dette igjen hjalp meg med å ta gode beslutninger i en alder der man er lett påvirket.

Victor Bautista Prag

– Det har vært et sted jeg har kunnet utvikle meg som menneske og holde på med noe jeg elsker. Det har vært en møteplass for venner og ikke minst et sted for å lære.

Elin Ostad

– Byens ungdomsklubb skapte et positivt sosialt miljø for meg og mange av mine venner og bekjente. Å ha en trygg arena som tilbyr aktiviteter, utstyr og lokale bidrar til likestilling og inkludering, uansett bakgrunn, interesser og husstandens økonomiske situasjon.

Souhaila Bougrine

– Som ansatt har fritidsklubb betydd mye for meg i 8 år. Den tiden har gitt meg mye kunnskap og kompetanse i å forstå barne- og ungdomsperspektivet på en helt unik måte, og som jeg er ganske sikker på at jeg ikke hadde fått lært på andre arenaer. Å møte barn og unge på deres fritid fordi de selv ønsker det og trenger det, samtidig som vi blir deres trygghetsperson er utrolig givende. Jeg har også fått muligheten til å veilede ungdommer gjennom deres studie i barne- og ungdomsarbeiderfaget. De, sammen med andre barn og unge som brukte fritidsklubben, har gitt meg muligheten til å se og følge deres reise til å vokse og bli noen flotte samfunnsborgere over tid. Hvor ofte kan man si det? Den kompetansen og erfaringen jeg har fått tilegnet meg gjennom denne bransjen har jeg tatt med meg videre i andre bransjer hvor jeg møter andre mennesker.

Esten Mortensen

– Fritidsklubb har betydd mye og er svært viktig for meg, fordi der kan jeg gi tilbake det jeg selv fikk og ikke fikk. Jeg vaks opp i ei lita bygd uten ungdomsklubb. I den nærmeste byen, hvor jeg gikk på ungdomsskole var det heller ikke noen etablert ungdomsklubb. Vi hadde noen steder der vi hang, spilte biljard og gitar hero, og øvde på Metallica-covers. Det var noen voksne som stakk hodet innom og spurte hvordan vi hadde det, kom med noen tips og triks på øvingene og tok oss med på sitt øvingsrom og preppa oss før UKM og slikt. Han var til og med med på prøvespillet mitt til musikklinja da alle andre ble for opphengt i wow. Han, og flere gode ungdomsarbeidere og miljøarbeidere på ungdomsskolen var med på å redde meg og veilede meg på rett veg. Derfor er jeg så glad for at jeg i «voksen alder» har fått muligheten til å gi tilbake alt det gode jeg selv fikk, dele av mine erfaringer, gi all den kjærligheten og varmen jeg har fått videre i form av ungdomsarbeider, miljøarbeider og leder på ungdomsklubb, og nå på SFO. Jeg gleder meg til å dele mer! heim.

Monica Johnsen

– Fritidsklubben var ukas høydepunkt når jeg vokste opp. Når jeg ser tilbake på den tiden skjønner jeg godt hvorfor. Det var stedet jeg fikk vokse, fant aktiviteter jeg likte og kom inn i et miljø med andre som likte det samme som meg. Vi ble en stor familie på en måte og jeg kjente på tilhørighet. Fritidsklubben var et sted jeg opplevde å bli sett av trygge voksne som hadde tid til å prate med oss og trygt kunne veilede og støtte oss.

Jeg fikk forbilder innen aktiviteter som dans, djing og ungdomsarbeid som var viktige for å kunne ta gode valg i livet videre.

Espen Pedersen

– Fritidsklubb for meg er oppvekst, personlighet, tankegang, følelser. mine foreldre, og min eldre bror har vært en stor del av Trosteudklubben. Jeg har vært der siden før jeg egentlig var gammel nok. vært med på alt, og da mener jeg alt, dans, film, design, DJ kurs, samt alle ferier, var jeg med på alt jeg kunne. Badetur, tusenfryd, video workshop osv osv. Tror på et tidspunkt at de ansatte på klubben så meg mer en min egen mor. Jeg har venner jeg prater med daglig fra klubben, og vi har tusenvis av minner fra klubben sammen. Jobber i dag med videoproduksjon og jeg fikk meg jobb fordi jeg har lært alt jeg kan av video og redigering etter å ha gått på video kurs (Almedie) på klubben. Når det er fest, har jeg noen moves som jeg selvfølgelig har lært på klubben. Klubb for meg er på mange måter mitt alt.

Tim Ruben Hammeren

– Fritidsklubb for meg har fått meg til å innse hvem jeg faktisk er!

Harald Verpe

– For meg har det vært utrolig viktig å gi barn og unge et godt fritidstilbud, og støtte dem i møte med hverdagens utfordringer. Mange av våre brukere manglet ordentlig tilhørighet på fritiden, og det var utrolig flott å se dem blomstre på klubben vår gjennom ulike aktiviteter.

Oscar Lone Olsen

– Klubb er en av de viktigste områdene i samfunnet vårt, den bringer stabilitet til mange barn og unge som ellers ikke har et miljø. De er med på å oppfostre morgendagens kultur ytere og ledere. Klubb er kanskje det viktigste på flere steder i Norge i dag. Ved å styrke klubb, styrker vi også fremtiden vår.

Knut Andreas Jensen

– Et sted man kan medvirke, og et sted man kan være uansett status og bakgrunn.

Kenneth Laugaland

– Fritidsklubben var kjempe viktig for meg! Her fikk jeg ledererfaring, jeg fikk stå på en scene, og jeg ble samfunnsengasjert! Mine ungdomsår i klubbstyret har virkelig formet voksenlivet mitt!

Shruti Bojedla

– Fritidsklubben har vært en fin måte å møte nye folk og bruke tiden min på noe mer produktivt enn å være ute hele tiden.

Oscar Blesson

– Fritidsklubbtilbudet har holdt meg unna trøbbel og på riktig spor. Det har vært med på å motiverer meg til å dyrke talentet mitt.

Gunn Lisbeth Pedersen

– Startet å gå på fritidsklubb når jeg var 10 år og er der enda i en alder av 54 år. Kunne ikke tenkt meg en annen jobb.

Ingvill Mathilde Torgersen

– Fritidsklubb for meg er friheit, glede, meistring, kultur og fellesskap. For meg har fritidsklubb vore ei opning for heile mitt breie engasjement i dag. Dei beste vennane mine kjem frå fritidsklubben, og alt rundt! Det er også ein ressurs for oppstart av ungdomorganisasjonar og ungdominitierte aktivitetar. Fritidsklubben er min andre heim.

Jane Thorn

– Lærte basiskunnskaper. Respekt for andre, evigvarende vennskap, ivaretakelse og lydhøre voksne. Det var det viktigste i livet for et ungt menneske.

Ida Sofie Flatekvål

– Det blir som et hjem utenfor hjemmet. En plass hvor det er lov å finne seg selv og møte andre som lærer hvem de er. Du får lov til å komme som du er, uten noen forventninger eller press. Dette har vært en befrielse for meg både som ungdom, men også som klubbarbeider.

Lisa Mari Watson

– Fritidsklubben var for meg en åpen, gratis og trygg møteplass der jeg kunne treffe venner utenfor skole, organiserte fritidsaktiviteter og hjemmet. Et sted der vi fikk medbestemmelse og ta aktivt del i utviklingen av aktivitetstilbudet for ungdom i lokalsamfunnet.

Mikael Samuelsen

– Fritidsklubbene var selve høydepunktet i uken, et trygt sted der man traff nye og gamle venner.

Henrik Eurrenius

– For en kommune er fritidsklubber en meget viktig møteplass. Her kan barn og ungdom medvirke og delta i aktivitet, føle mestring og være en ressurs.

Hanne Johnsen

– Fritidsklubbene er så viktig fordi de inkluderer alle og skaper trygge rom, for både sosial og kreativ utfoldelse, på barn og ungdoms egne premisser. For meg er det verdens beste jobb!

Lindita Salievski

– Fritidsklubben var med på og gjøre meg sosial og tryggere på meg selv. Det fikk meg også til delta på mange turer og aktiviteter med trygge voksne som betyr mye for meg selv idag, 18 år senere.

Dilara Kara

– Klubben har vært mitt andre hjem, der har det alltid vært trygt å være. Fint sted å ta et avbrekk når det har vært behov for det. Det har vært viktig for meg å ha et sted der man alltid er velkommen.

Marius Dahlin

– Det blir som et hjem utenfor hjemmet. En plass hvor det er lov å finne seg selv og møte andre som lærer hvem de er. Du får lov til å komme som du er, uten noen forventninger eller press. Dette har vært en befrielse for meg både som ungdom, men også som klubbarbeider.

Linda Huuse Andersen

– Fritidsklubben var for meg en åpen, gratis og trygg møteplass der jeg kunne treffe venner utenfor skole, organiserte fritidsaktiviteter og hjemmet. Et sted der vi fikk medbestemmelse og ta aktivt del i utviklingen av aktivitetstilbudet for ungdom i lokalsamfunnet.

Tuva Hauge Nilsen

– Fritidsklubbene var selve høydepunktet i uken, et trygt sted der man traff nye og gamle venner.

Hannah Serine Samsøe Høiby

– For en kommune er fritidsklubber en meget viktig møteplass. Her kan barn og ungdom medvirke og delta i aktivitet, føle mestring og være en ressurs.

Markus Gabor

– Har jobbet mye for fritidsklubb, og det har betydd mye når jeg er i byen og vil ha et sted å slappe av og snakke med andre.

Andrea Dahlin Hamm

– Klubben har vært en trygg base i ungdomstiden, et andre hjem fylt med latter og inspirasjon.

Rune Kristian Haugen

– Å skape trygge, forutsigbare og utviklende miljøer for ungdom er det viktigste som tenkes kan.

Vinjar Meosli

– En trygg plass og møttes som er lavterskel for alle

Fredrik Weines

– Jeg synes det er en fin plass å henge på ettermiddagen hvis du ikke har noe annet å gjøre.

Henry Ivan Falch

– Det er en tøff plass å henge med venner.

Sigurd Perander

– Koselig og åpen plass med gode folk

Truls Baalmann

– Fritidsklubb har vært der æ har kunne funne mæ skjøl å vær mæ skjøl 100%, d e også der æ har funnet ut ka æ vil gjør videre i livet, som da e å jobb på fritidsklubb.

Arya Keshvari

– Personlig utvikling og skape trygge møteplasser

Frida Greiner

– Fritidsklubben har vært mitt første fristed, mitt første møte med min nåværende lidenskap, dans og min første jobb. Fritidsklubben har vært min døråpner.

Tor Øystein Gravdal

– Som ung var fritidsklubben en viktig møteplass og jeg var en ivrig klubbgjenger. Har nå jobbet 22 år som klubbleder og jeg har verdens beste jobb.

Tommy Wisth

Fordi der kan uorganisert ungdom og organisert ungdom møtes. Fritidsklubber spiller en viktig rolle i samfunnet ved å tilby et trygt og inkluderende miljø for barn og ungdom. Disse klubbene gir en arena der unge mennesker kan utforske sine interesser, utvikle sosiale ferdigheter og bygge vennskap. Gjennom ulike aktiviteter og workshops fremmer fritidsklubber kreativitet, personlig vekst og selv uttrykk, som er essensielle elementer i ungdoms utvikling.

Alexander Zarate Frez

– Fritidsklubben og deres flotte ansatte spilte en stor rolle i hvordan jeg utviklet meg som ungdom. Ved å eksponere meg for akkurat de tilbudene og aktivitetene jeg trengte, hjalp det meg også å finne en retning og karriere i livet før mange andre i daværende alder. Jeg er evig takknemlig for min tid på fritidsklubben, og håper mange fler vil få oppleve det de neste 70 årene også.

Dushinka Andresen

– Fritidsklubben var et av de aller viktigste stedene for meg. Et fristed der jeg fikk lov til å bare henge med gode venner og inkluderende ledere. Moro med bordtennis, disco, quiz og god mat.

Ailin Davies

Å jobbe på fritidsklubb er noe av det mest givende jeg har gjort i mitt liv. Det å bidra til, å se, barn å ungdom ha en arena hvor de kan finne seg selv, etablere vennskap, alternative interesser, og ofte finne den ene voksne å kunne gå til når livet gir gleder og sorger var livsendrende for meg. Hver eneste ungdom jeg har møtt i klubbsammenheng har satt spor, og kolleger også. Det finnes ingen erstatning for arbeidet som blir gjort i en fritidsklubb, og for hver klubb som ikke blir prioritert er det et stort tap for samfunnet.