Ungdom og Fritid i Wien

En vakker by

Ungdom og Fritid har akkurat vært på en felles studietur til Wien, både sekretariat og styre. I tillegg til å bli bedre kjent med alle nye ansatte ble vi også introdusert for tilbud til ungdom i Wien.  Vi hadde vi teambuilding, workshop og møter for å styrke arbeidet vårt. Det var to hektiske dager med fullt program og inntrykk. Wien er en fantastisk vakker by med masse historie. På nesten hvert eneste hjørne er det noe spennende som har skjedd. Du kan se den vakre romersk-katolske Stefansdomen midt i sentrum eller Schönbrunn palasset bare 10 minutter fra bykjernen, eller kanskje gå i de samme gatene som Wolfgang Amadeus Mozart? Wien har noe for alle.

Hvordan er det å være ung i Wien?

Fredagen var ekstra spennende ettersom vi på WIENEXTRA-Jugendinfo som er et rådgivnings/informasjonssenter for ungdom.

Vi fikk høre litt om hvordan det er å være ung i Wien, med både positive og negative sider i samfunnet. Konklusjonen fra de vi møtte var at Wien er en trygg by å ferdes i og som har et variert tilbud til ungdom. Allerede første dagen la vi merke til et stort område langs elven Donau med masse graffiti og tagging. Det fikk vi etterpå høre var et eget område som kommunen hadde satt til side for alt av graffiti og Street Art. Et veldig positivt og kult prosjekt syntes vi, her holdes det kurs i graffiti for både barn og ungdom.

Les mer: https://www.buskerswien.at/portfolio-items/graffiti-workshop/?lang=en

Som de fleste andre byer er det motsetninger og uroligheter også i Wien, men verten vår avsluttet med å si at hvis du opplevde noe farlig i Wien ville den typiske Wien-innbyggeren stå opp for deg.

Hun snakket mye om kollektivitet som et kjennetegn for byen, noe som også viste seg under terrorangrepet i 2020.

Noen flere tips

I Wien finner du også mange fete skateparker , den ansees også som veldig LGBTQ+ vennlig med blant annet  Vienna Pride som går hvert år! 🏳️‍🌈🏳️‍⚧️

Jugend Zone 16

Det var veldig spennende å møte ungdommer fra Wien på deres egen klubb, se lokalene og høre lyden av Mira med PNL (fransk rap) dundre ut av høyttalerne i lokalet. (Det var flere der som snakket fransk) Stemningen var god og vi følte oss hjemme i kafeen deres. Jugend Zone 16 er lokalisert i Ottakring. Klubben er på ca 1200 m2 og byr på mange muligheter på flere plan. Midtpunktet er kaféen og musikkrommet som nå er en koselig og innbydende forlengelse av ungdomskafeen. I tillegg har de chill-zone, danserom, teater/ gymsal, opptaksstudio, verksted og pc til studiebruk.

Vi fikk egen omvisning og en presentasjon av daglig leder som forklarte om historien og utfordringene de hadde. Selv om klubben lå i et område som var kategorisert som noe mere belastet enn andre fikk vi også her høre om trygghet og positivitet. Vi sitter også igjen med dette inntrykket, det var ikke én eneste gang vi følte oss utrygge. Om det var i indre bykjerne eller forstedene.

Og vet du hva? Det er kun 2 timer til Praha, 2 timer med tog til Salzburg, én time med tog til Bratislava.

Wien ligger midt blant mange byer, et fint utgangspunkt til mange andre byer i Europa.

Siste kvelden var det felles middag i superkoselige lokaler, med ekte østerrisk Apfelstrudel og Wienerschnitzel. Det var stas å se at både Beethoven. Mozart, Johnny Cash og Phil Collins med flere hadde vært i akkurat samme rommet som vi satt i. Kanskje spiste de spiste den samme middagen som oss? Hvem vet? Mens de fikk signere i taket tok vi med oss de fine minnene fra kvelden og en fin reise! Nå har også Ungdom og Fritid vært der og bidratt til hygge.

Og med det avslutter vi med en oppfordring om å ta deg en tur til Wien, du kan nemlig benytte muligheten gjennom å søke på Erasmus+ DiscoverEU hvor du kan få gratis interrail billetter!

En mulighet som alle kan benytte seg av! Husk at søknadsfristen går ut snart! 🇦🇹

Se en liten film og stemningsrapport